تحلیل تهدید عربستان به حذف انحصار فروش نفت با دلار و تأثیر آن بر بیتکوین
افزایش قیمت بیت کوین در چند هفته اخیر، نگاههای بیشتری را به ارزهای دیجیتال معطوف کرد. با این وجود، شاید تحولی دیگر در بیرون از بازار ارزهای دیجیتال بتواند عامل رشد و گسترش بلندمدت آن باشد.
عربستان سعودی به تازگی ایالات متحده را تهدید کرده که در صورت تصویب لایحهای موسوم به نوپک (NOPEC)، به انحصار فروش نفت با دلار آمریکا پایان میدهد. لایحه نوپک در صورت تصویب سبب میشود همه کشورهای عضو اوپک مشمول قانون ضدانحصار (که به دنبال حذف انحصار و ایجاد رقابت در بازار است) درآیند. رویترز گزارش داده که مقامات سعودی در حال بررسی گزینههای پیش رو برای مقابله با این قانون هستند و حذف انحصار دلار یکی از گزینههای پیش روی آنها به شمار میرود.
اگر ریاض بخواهد به این انحصار پایان دهد (که البته شاید چندان هم محتمل نباشد)، سایر کشورهای صادرکننده نفت نیز رویکردی مشابه را در پیش میگیرند. این سناریو سبب میشود جایگاه دلار به عنوان معتبرترین ارز دنیا تضعیف شده و حتی این جایگاه را از دست بدهد. این روند در ادامه به کاهش ثبات جایگاه برتر ایالات متحده در اقتصاد جهانی میانجامد.
منبع سعودی خبرگزاری رویترز میگوید:
«بگذارید آمریکاییها قانون نوپک را تصویب کنند. در نتیجه، اقتصاد آمریکا هم متلاشی میشود.»
بحث و گفتگو برای ایجاد یک بازار نفتی که به دلار آمریکا وابسته نباشد، پدیده جدیدی نیست. مدتهاست چین و روسیه به دنبال این هدف هستند. تنشهای سیاسی بین واشینگتن و همتایان شرقیاش سبب شده چین به فکر ارایه قراردادهای آتی خرید نفت با پشتوانه طلا با یوان باشد.
چین میخواهد دقیقا همان اقدامی که ایالات متحده در دوره ریاست جمهوری ریچارد نیکسون انجام داد را تکرار کند. چین قصد دارد فناوری، تسلیحات و محصولات مختلف دیگر را در ازای نفت به این کشورها بدهد و به این ترتیب، یوان را قدرتمندتر سازد. از آنجا که این پول با پشتوانه طلا همراه است، مشکلات تورمی دلار آمریکا (که فاقد پشتوانه طلاست) را نیز نخواهد داشت. این روند در بلندمدت به شدت برای یوان مخرب خواهد بود. به این ترتیب، ایالات متحده دیگر نمیتواند همچون گذشته از اهرم مالی برای فشار سیاسی به کشورهای مختلف استفاده کند.
امروزه حتی کشورهای کوچکی نظیر کره شمالی نیز میتوانند ایالات متحده را تهدید کنند. شاید اصلیترین دلیلش این باشد که این کشورها به شیوههای جایگزین تامین مالی (نظیر استفاده از بیت کوین) به جای دلار دسترسی دارند. چین نیز با یوان دارای پشتوانه طلا میتواند به این جایگاه برسد.
تا وقتی که اوضاع سیاسی و اقتصادی دارای تنش است، سرمایهگذاران از عاملان ایجاد این تنشها دوری میکنند. البته این احتمال که ایالات متحده بخواهد به خاطر یک لایحه، کل اقتصادش را به خطر بیاندازد ضعیف است. اما واقعیت این است که رویدادهایی نظیر این تنش سبب تلقین حس بیاعتمادی به اقتصادهای متکی به دلار میشود. این روند در نهایت به تمایل به کاهش اتکا به دلار و روی آوردن به جایگزینهای دیگر میانجامد. طلا یکی از این جایگزینهاست. اما به نظر میرسد بیت کوین نیز میتواند جایگزینی برای دلار باشد.
تهدید عربستان سعودی این پیام را برای مردم به همراه دارد که شاید نتوان به طورکامل به دلار اعتماد کرد، زیرا ممکن است در آینده جایگاه خود را از دست بدهد.
منبع: papasi.pro
تحلیل تهدید عربستان به حذف انحصار فروش نفت با دلار و تأثیر آن بر بیتکوین
دیدگاهتان را بنویسید