آشنایی با اصطلاح شبکۀ لایتینگ بیتکوین
شبکه لایتنینگ (Lightning Network) بهعنوان راهکاری برای حل مشکل مقیاسپذیری و افزایش سرعت تراکنشهای بیتکوین مطرح شد. این شبکه میتواند تراکنشها را در خارج از زنجیره اصلی و با سرعتی بسیار بیشتر به انجام برساند، تا جایی که میتواند پرداختهای سریع را در مکانهای مختلف و بدون هیچ مشکلی ممکن سازد.
بیتکوین و دنیای بلاکچین هنوز در مراحل ابتدایی خود قرار دارند و این بدین معنی است که هنوز هم باید از سد موانع بسیاری گذشت. درحالحاضر معایب اصلی به مسئله مقیاس پذیری (ظرفیت پذیرش تراکنشها) و کارمزد تراکنشها برمیگردد.
در طی صعود چشمگیر رمز ارزها در سال ۲۰۱۷، انجام تراکنش بیت کوین ممکن بود ساعتها (یا حتی روزها) طول بکشد و هر تراکنش بدون توجه به اندازه آن به ۵۰ دلار کارمزد نیاز داشت. مطمئنا چنین چیزی نمیتواند روش محبوبی برای پرداخت پول قهوه یا پیتزا باشد.
شبکه لایتنینگ ظرفیت پذیرش را به شیوهای چشمگیر تا هزاران تراکنش در ثانیه ارتقاء و در عین حال کارمزد تراکنشها را تا صفر کاهش میدهد. چنین چیزی برای تراکنشهای خرد و تجارت الکترونیک ایدهآل میباشد! به علاوه، این شبکه حریم خصوصی بیشتر، پرداختهای سریع و تراکنشهای بینبلاکچینی را فراهم میآورد.
لایتنینگ چیست؟
این توسعه جدید جهت بهبود شبکه پرداخت فعلی بیت کوین از طریق مقیاس پذیری بیشتر و کاهش کارمزد تراکنشها طراحی شده است و در عین حال ماهیت غیرمتمرکز آن را حفظ میکند.
شبکه بیت کوین تقریباً میتواند ۷ تراکنش در ثانیه را با هزینه ۰٫۰۰۰۰۴ بیت کوین به انجام برساند. زمانی که ظرفیت پذیرش تراکنشها ثابت باشد، کارمزد تراکنشها ممکن است کاملا متغیر باشد. در اوج بازار سال ۲۰۱۷، کارمزد هر تراکنش به ۰٫۰۰۲۸ بیت کوین (۵۵ دلار) رسید.
در شبکه لایتنینگ، تراکنشها بسیار سریعتر شده و ظرفیت پذیرش تا چند هزار افزایش مییابد، به شیوهای که حتی میتواند بر شبکه ویزا نیز سایه افکند! در همان حال، این شبکه میتواند کارمزدها را تا چند سنت یا حتی کمتر به ازای هر تراکنش کاهش دهد.
شبکه لایتنینگ بر روی بلاکچین فعلی بیت کوین ساخته شده است و بعنوان یک راهحل ثانویه مطرح میباشد. چنین راهحلهایی به مانند قراردادهای هوشمند نیمهمستقل عمل میکنند که وارد لایه اولیه، یعنی بلاکچین اصلی میشوند.
همچنین ویژگیهای امنیتی و تواناییهای اصلی شبکه بیت کوین را کاملاً حفظ میکند. این شبکه از سیستمی استفاده میکند که پرداختهای بیت کوین را در خارج از زنجیره اصلی صورت میدهد. بدین معنی که تراکنشها به صورت مستقیم در بلاکچین ثبت نمیشوند، چرا که در معرض فرآیندهای کند و پرمصرف قرار میگیرند.
شبکه لایتنینگ راهحلی را ارائه میدهد که این تراکنشها را در میان افراد به شیوهای ایمن و از طریق کانالهای جانبی به انجام میرساند. امنیت و قدرت تراکنشها از طریق چارچوبی فنی از تاییدها تضمین میشود، که از امضاء دیجیتالی، کدنگاری و یک تئوری بازی جالب توجه استفاده میکند تا از رفتارهای کلاهبردارانه جلوگیری به عمل آید.
کانالهای مذکور از طریق دستهای از منابع با نام “مسیریابی پیازی” به همدیگر متصل میشوند تا پرداختها انجام پذیرند. این پروتکل مسیریابی به کاربر اجازه میدهد در زمان انجام تراکنش شیوه دلخواه خود را انتخاب کند و در عین حال بتواند منبع، اندازه و مسیر انجام تراکنش را از اشخاص دیگر مخفی نگه دارد. تنها فرستنده و گیرنده به این اطلاعات دسترسی دارند.
شبکه لایتنینگ سیستمی از کانالهای پرداختی میباشد، درست مانند اینترنت که میتواند به عنوان شبکهای از کانالهای اطلاعاتی در نظر گرفته شود. هزینههای لایتنینگ تا حد زیادی به میزان باز و بسته کردن کانالهای آن بستگی دارند.
زمانی که یک کانال باز یا بسته میشود، تراکنشی یک دفعهای در شبکه بیت کوین اتفاق میافتد و یک کارمزد متغیر اضافه میشود، همانند مثالهایی که در ابتدای این بخش ذکر شدند. اگر یک کانال باز بماند و تراکنشهای زیادی از طریق آن انجام پذیرند، تنها کارمزدهای مسیریابی لحاظ میشوند، که به احتمال بسیار زیاد بین ۰ و ۱ میلیونم بیت کوین به ازای هر تراکنش میباشد.
با این حال، بر اساس گفتههای نویسندگان شبکه لایتنینگ، کارمزدها تقریبا برابر با صفر میباشند و هماکنون شاهد این نکته هستیم. بسیار از گرههای لایتنینگ (Lightning Nodes) بدون درخواست هیچ تراکنشی کار خود را انجام میدهند.
چه کارهایی میتوانیم با استفاده از لایتنینگ انجام دهیم؟
این شبکه به عنوان راهحلی سریع و ارزان برای پرداختهای خرد در شبکه بیت کوین طراحی شده است. پردازش پرداختهای کوچک از طریق شبکه بیت کوین بدون استفاده از لایتنینگ با توجه به قیمت فعلی آن (حدود ۳۵۰۰ دلار) و همچنین فعالیت پایین شبکه ممکن میباشد. با این وجود، چنین چیزی در زمان بالا رفتن قیمتها و فعالیت مانند اواخر سال ۲۰۱۷ ممکن نمیباشد.
کارمزد تراکنشها عمدتا به فعالیت موجود در شبکه بستگی دارد، چیزی که در نتیجه مکانیزم عرضه و تقاضا به وجود میآید. هرچه فعالیت داخل شبکه بیشتر باشد، کارمزدهای مورد نیاز (به صورت بیت کوین) برای انجام تراکنش (۱۰ دقیقه) بیشتر خواهد بود.
اگر بیت کوین قصد دارد به عنوان یک راهحل پرداختی عمده باقی بماند، باید قادر باشد به عنوان جایگزین سیستمهای متمرکز سنتی تراکنشهای خرد را با هزینههای پایین و به سرعت انجام دهد. بیت کوین میتواند با استفاده از شبکه لایتنینگ سریعا تراکنشهای بیشماری را پردازش کند. بدین معنی که میتواند با سیستم کارتهای اعتباری فعلی رقابت کند، بدون اینکه به کارمزد تراکنش ۲% نیازی داشته باشد (هزینههای لایتنینگ بسیار ناچیز میباشند).
همچنین استفاده از این شبکه نسبت به کارتهای اعتباری سادهتر میباشد. دسترسی به شبکه کارتهای اعتباری به تایید و کارمزدهای اضافی از طرف بانک نیاز دارد، در حالی که استفاده از شبکه لایتنینگ (بعد از تنظیم و نصب آن) تقریبا رایگان و با سرعت بسیار بالایی انجام میپذیرد. این ویژگی به خوبی میتواند نیازهای روزافزون ظرفیت پذیرش را برای تمامی دستگاههای متصل به اینترنت برطرف کند.
همچنین باید به افزایش حریم خصوصی این شبکه نیز اشاره کرد. زمانی که پرداختها در شبکه انجام میشوند، این اتفاق در عرض زنجیره پرداختی صورت گرفته و به صورت مستقیم از یک شخص به شخص دیگر صورت نمیگیرد. بدین معنی که مسیریابی پرداخت مورد نظر شما ممکن است از طریق گرههایی صورت گیرد که به صورت مستقیم به شما متصل نمیباشند (مانند تراکنشهایی که از طریق کانال شما انجام میپذیرند).
پروتکل مسیریابی پیازی قادر است مسیر تراکنشها را در چند لایه کدنگاری کند. هر لایه باز شده و در حال گذر از گرههای مختلف آشکار میشود، تا جایی که به مقصد خود رسیده و اطلاعات اصلی در دسترس شخص قرار میگیرد. چنین چیزی باعث میشود که هر گره بتواند آدرس فرستنده تراکنش و آدرس گیرنده بعدی را مشاهده کند. تنها گره مقصد و فرستنده از مقصد نهایی تراکنش آگاه میباشند.
یکی دیگر از ویژگیهای شبکه لایتنینگ تراکنشهای بینبلاکچینی میباشد. این قابلیت میتواند تراکنشهایی را به وجود آورد که با کوین یا توکن اصلی بلاکچین پایه در ارتباط نمیباشند. به عنوان مثال، به وسیله شبکه لایتنینگ میتوان پرداخت خود را با استفاده از بیت کوین انجام داد و در ازای آن لایتکوین دریافت کرد، بدون اینکه نیاز به هیچ شخص ثالثی (برای مثال، صرافیها) باشد. این قابلیت از طریق ویژگی مبادلات اتمی (Atomic Swap) تسریع میشود. بهکارگیری این ویژگی میتواند از این لحاظ چشمگیر باشد که بلاکچینهای مختلف (به همراه عملکرد هش مشابه) قابل متصل شدن میباشند و کوینهای آنان را میتوان به صورت مستقیم با هم مبادله کرد. این یعنی شما دیگر مجبور نیستید در آینده طیفی گسترده از کوینها و توکنهای مختلف در کیف پول رمزارزی خود داشته باشید. به جای آن، در اختیار داشتن یک کوین (مانند بیت کوین، اتریوم یا “ایکس” کوین) میتواند کافی باشد، چرا که میتواند ویژگیهای تمامی کوینها و توکنهای دیگر را در اختیار شما قرار دهد.
مبادله اتمی به سرعت میتواند کوین شما را در زمان دلخواه به میزان مناسبی از کوین یا توکنهای دیگر تبدیل کند. شاید در آینده تنها یک شبکه پرداختی جهانی و غیرمتمرکز مورد استفاده قرار گیرد، به جای آنکه هزاران بلاکچین مختلف مشغول فعالیت باشند.
شبکه لایتنینگ چیست؟
بکارگیری لایتنینگ به شیوهای روزافزون در حال افزایش است. در میان شاخصهای کلیدی بکارگیری آن میتوان به تعداد گرهها، کانالها و ظرفیت کلی شبکه اشاره کرد. مطمئنا میتوانیم با استفاده از وبسایت ۱ml.com آمار دقیقی را برای این موضوع به دست آوریم. تمامی این شاخصها رشد چشمگیری را نشان میدهند (در دورههای ۳۰ روزه).
آشنایی با اصطلاح شبکۀ لایتینگ بیتکوین
از اوایل سال ۲۰۱۸، کانالها و ظرفیت شبکه ثبتشده سر به فلک کشیدهاند. در ابتدا، ۴۹ کانال باز بودند و ظرفیت ۰٫۷ بیت کوین را ارائه میدادند (کمتر از ۲۰٫۰۰۰ دلار). در زمان نوشتن این گزارش، تعداد کانالها به حدود ۲۳ هزار رسیده و ظرفیت موجود در حدود ۶۴۰ بیت کوین میباشد (بیش از ۲ میلیون دلار).
آشنایی با اصطلاح شبکۀ لایتینگ بیتکوین
داراییهای دیجیتالی دیگر نیز در حال استفاده بیشتر از شبکه لایتنینگ یا سیستمهای به وجود آمده از آن هستند. لایتکوین دارای شبکه لایتنینگ مخصوص به خود میباشد، که به منظور تراکنشهای بینبلاکچینی با بیت کوین سازگار میباشد.
شبکه رایدن (Raiden Network)، که یک پروژه خوداتکا میباشد، از پروتکلی بهره میبرد که شباهت بسیاری به لایتنینگ در شبکه اتریوم دارد. اگر توسعههای فعلی را مورد بررسی قرار دهیم و فرض کنیم که رشد آن با روند کنونی ادامه خواهد داشت، این احتمال وجود دارد که در آینده بیشتر تراکنشها در خارج از چین صورت گیرند.
در زیرساختی که از ارتباط میان بلاکچینهای مختلف و مبادلات اتمی بهره میگیرد. در چنین چشماندازی، بلاکچین (لایه اولیه) در مواقع عدم هماهنگی (بسته شدن کانالها) به عنوان گرداننده عمل خواهد کرد. این یعنی تراکنشها تنها زمانی در مراحل تایید لایه اولیه قرار میگیرند که فرآیند موجود در کانال دیگر مطلوب نباشد، به جای آنکه همیشه از فرآیندهای پرمصرف کنونی استفاده شود.
بیشتر این سیستمها در حال حاضر کاملا فعال میباشند. کاربران میتوانند از طریق این شبکهها گرهها و کانالهای مخصوص به خود را تنظیم کنند و تراکنشهای خود را به انجام برسانند. با این حال، هنوز هم راه زیادی در پیش داریم و انتظار میرود که ویژگیهای بیشتری در آینده معرفی شوند.
کلام آخر
سیستمهایی که هماکنون برای تراکنشهای غیرمتمرکز همتا به همتا به کار میروند بسیار کند و پرهزینه هستند، مخصوصا اگر بخواهیم آن را در مقیاسی وسیع به کار ببریم. با توجه به رشد نوآوریهایی مانند شبکه لایتنینگ، تراکنشهای موجود در سیستمهای غیرمتمرکز بسیار سریعتر، ارزانتر، مقیاسپذیرتر و کارآمدتر شدهاند.
این شبکهها تراکنشهای بلاکچینی را تا حدی بهبود میبخشند که قابلیت رقابت با سیستمهای مالی متمرکز فعلی، مانند کارتهای اعتباری را دارا میباشند. این شبکه همچنین به بلاکچینهای مختلف (با عملکرد هش مشابه) اجازه میدهد از طریق مبادلات اتمی به یکدیگر متصل شوند و متعاقبا شبکهای گسترده از بلاکچینها به وجود آید. چنین چیزی میتواند پیشرفت وسیعی را برای اینترنت اشیا (IoT) فراهم آورد، چرا که سیستمهای خودکار به شیوهای روزافزون از سیستمهای پولی برنامهریزیشده استفاده خواهند کرد. این روند مشابه آغاز اینترنت پرداخت (شبکه پرداختی) میباشد.
منبع xblockchain.me
مطالب بیشتر
آشنایی با اصطلاح شبکۀ لایتینگ بیتکوین
دیدگاهتان را بنویسید