آشنایی با مفهوم قرارداد هوشمند
قرارداد هوشمند یا اسمارت کانترکت یک قطعه کد است که برای اجرا کردن شرایط یک توافقنامه قراردادی خاص از بلاکچین استفاده میکند. این قرار داد باعث میشود که تراکنشها به صورت امن بین طرف قراردادهای ناشناس صورت گیرد. تراکنشها را ثبت میکنند که شفاف و قابل ردیابی است و دیگر نیازی به واسط شخص ثالث هم نیست.
قرارداد هوشمند (Smart Contract) چیست؟
درحالی که قرارداد هوشمند به نظر یک تکنولوژی خیلی جدید میآید اما اولین بار در سال ۱۹۹۴ توسط یک دانشمند کامپیوتر امریکایی نیک سزابو مطرح شد ( گمان میرود که نیک سزابو همان ساتوشی ناکاموتو سازندهی بیتکوین است اما او چنین ادعایی را رد میکند.) در مقالهای سزابو از قرارداد هوشمند به عنوان « پروتکل تراکنش کامپیوتری» یاد میکند که شرایط قرارداد را اجرا میکند.
هم اکنون بسیاری از تئوریهای سزابو به قابلیتهای اصلی قراردادهای هوشمند تبدیل شدهاند. قراردادهای هوشمند به مردم کمک میکنند تا با استفاده از کدهای کامپیوتری راحتتر بتوانند خرید و فروشهای اینترنتی انجام دهند. قراردادهای هوشمند نوعی پیشرفته از کد « اگر X اتفاق افتاد Y را انجام بده»است.
آشنایی با مفهوم قرارداد هوشمند
قراردادهای مبتنی بر بلاکچین کنترل تراکنشهای تجاری را به دست کاربران و فروشندهها میدهد و نه موسسات مالی و اعتباری و بانکها و علاوه بر آن تراکنشها را به صورت دائمی ضبط میکند. متاسفانه خود نام قرارداد هوشمند کمی گیج کننده است. وقتی که به قرارداد معمولی فکر میکنیم یک تکه کاغذ در ذهن ما نقش میبندد که در آن جزئیات یک قرارداد قانونی نوشته شده است. یک قرارداد هوشمند نه تنها شرایط را مشخص میکند بلکه با استفاده از کد رمزنگاری متصل به بلاکچین آنها را اجرا نیز میکند.
۵ مثال در مورد این که قرارداد هوشمند چگونه کار میکند
کارکرد قرارداد هوشمند بسیار شبیه دستگاههای فروش خودکار است. برای استفاده از آن لازم نیست دانش خاصی داشته باشید؛ تنها کافی است مقدار رمزارز لازم را بهحساب واریز کنید تا مالکیت خانه، گواهینامه رانندگی و یا هر چیزی که معامله میکنید بهحساب شما واریز شود. تمام قوانین، پاداشها و جرائم از قبل تعریفشده و توسط قراردادهای هوشمند بهصورت خودکار اجرا میشود.
درحالی که قرارداد هوشمند بیشتر مرتبط با اتریوم است اما بیتکوین نیز قابلیت پشتیبانی قرارداد هوشمند پایه را دارد. اما زبان برنامه نویسی محدود بیتکوین امکان ساخت قراردادهای هوشمند مفید را غیرممکن ساخته است. اما اتریوم بر اساس زبان برنامه نویسی راحتتر برای کدنویسی به صورت مفیدتری از قراردادهای هوشمند بهره میبرد. چند مثال برای این که درک بهتری از قراردادهای هوشمند داشته باشیم:
مثال۱: شما یک کمپین برای ساخت چیزی مشابه Kickstarter مبتنی بر بلاکچین دارید. قرارداد هوشمند به صورت خودکار تمام پرداختها را تا زمانی که پول لازم جمع آوری شود ثبت میکند و اگر به اندازه کافی تا فرارسیدن تاریخ ضربالاجل پول جمعآوری نشود قرارداد هوشمند پولها را به کسانی که در این کمپین شرکت کردهاند و پول پرداختهاند بازپس میدهد.
مثال۲: سیستم رای گیری ایالات متحده به خاطر ادعای تقلب و هک به طور جدی بررسی میشود. یک سیستم قرارداد هوشمند با استفاده از تکنولوژی بلاکچین تغییرناپذیر از سیستمهای رای گیری الکترونیکی کنونی امنتر هستند. Follow My Vote یک پلتفرم رای گیری مبتنی بر بلاکچین است که همهی مشخصههایی را که یک سیستم رایگیری صحیح به آن نیاز دارد پشتیبانی میکند: امنیت، دقت، شفافیت، ناشناس بودن، آزادی و عدالت. رای دهندگان با استفاده از کارت شناسایی دولتی، یک وبکم و یک کامیپوتر به صورت از راه دور وارد سیستم شده و رای میدهند.
مثال۳: uPort برای حفظ امنیت هویت کاربران از قرارداد هوشمند اتریوم استفاده میکند. برای مثال اگر شما درحال سفر به یک کشور دیگر باشید و اسناد گذرنامهی خود را در uPort آپلود کرده باشید میتوانید تنها اطلاعاتی را که برای کنترل گذرنامه لازم است ارائه دهید و تنها زمانی اطلاعات را تایید کنید که مسئول این کار از شما بخواهد. این قرارداد هرگونه تلاش را برای دسترسی به این اطلاعات در صورتی که لازم نباشد رد میکند. میزان اطلاعاتی که ارائه میشود نیز محدود است.
مثال ۴: Midasium Contract نمایش دیجیتالی از قرارداد دوطرفه موجود در یک قرارداد املاک است. Midasium قراردادهای خود اجرا ایجاد میکند و شرایط وامهای بانکی، اسناد حقوقی و تطبیق پرداختها را مشخص کرده و به آنها رسیدگی میکند. قراردادهای Midasium باعث میشود تا دیگر نیازی به واسطههای شخص ثالث نباشد. علاوه بر آن، کاربران میتوانند برای مسائل حقوقی، قراردادهای هوشمند Midasium خود را به قراردادهای کاغذی معمولی تبدیل کنند.
مثال ۵: یک مثال دیگر از قرارداد هوشمند قرارداد پرداخت خسارت پروازهای AXA fizzy است. به جای این که مجبور باشید هفتهها منتظر روند کار باشید AXA fizzy خسارت را به طور مستقیم پرداخت میکند. شما از طریق AXA بیمه پرواز ارزان قیمت خریداری میکنید که اطلاعات شما را در fizzy ذخیره میکند. درعوض fizzy خرید شما را در بلاکچین اتریوم ثبت میکند. قرارداد هوشمند شما به پایگاه داده ترافیک هوایی جهانی متصل است در نتیجه همین که پرواز شما دو ساعت تاخیر داشته باشد سیستم پرداخت خسارت به صورت خودکار فعال میشود.
وقتی که قرارداد هوشمند نوشته میشود در ماشین مجازی اتریوم EVM آپلود میشود. EVM به هرگره یا نود اتریوم متصل است که در آن هر نود میتواند چک کند و ببیند که آیا شرایط قرارداد هوشمند اجرا شدهاند یا خیر. اگر پاسخ مثبت باشد نودها با توجه به مفاد قرارداد عمل خواهند کرد. البته قراردادهای هوشمند تنها ابزارهای بسیار مفیدی برای قراردادهای خاص نیستند بلکه روشی بسیار عالی برای غیرمتمرکز کردن اپلیکیشنها هستند.
با کمک قرارداد هوشمند فرآیند سادهتر شده و بار مسئولیت طرفین معامله کم میشود. یکی از مهمترین ویژگیهای قراردادهای هوشمند ایجاد اعتماد است. قرارداد هوشمند به زبان ساده نوعی شرط اگر – آنگاه است.
دیدگاهتان را بنویسید