آشنایی با اصطلاح هاوینگ (نصف شدن پاداش استخراج)
هاوینگ (Halving) یا نصف شدن پاداش استخراج بیت کوین، برنامهای از پیش طراحی شده برای سازماندهی استخراج بیتکوین است. این موضوع برای سرمایهگذاران و ماینرهای این رمزارز اهمیت فراوانی دارد چراکه علاوهبر استخراج، بر میزان قیمت بیتکوین نیز بسیار تاثیرگذار است. اما هاوینگ بیتکوین چیست و چه تأثیری بر روی این ارز دیجیتال دارد؟
استخراج بیتکوین
خریدوفروش بیتکوین، کلود ماینینگ و همچنین انجام عملیات استخراج، از راههای بهدست آوردن بیتکوین بهشمار میروند. شاید با شنیدن کلمه استخراج چیزی مشابه استخراج طلا از معادن طبیعی در ذهن شما شکل بگیرد. اما برای انجام ماینینگ یا استخراج بیتکوین لزومی ندارد که دل سنگ و کوه را جستوجو کنید.
شاید در نگاه اول تصور کنید که استخراج بیتکوین، بدون صرف هزینه برای همگان امکانپذیر باشد. اما باید بدانید که طبق پروتکل طراحی شده برای این رمزارز، استخراج هر بلاک بیتکوین بهطور تقریبی ۱۰ دقیقه زمان میبرد و ابزاری که برای استخراج آن استفاده میشود، دستگاههای پردازشی پرقدرت و گران قیمتی است که طبیعتاً برق بسیار زیادی نیز استفاده میکنند و استفاده از این دستگاههای استخراجکننده که بهنام دستگاههای ماینر شناخته میشوند، شاید برای افراد یا شرکتهای کوچک چندان مناسب و مقرونبهصرفه نباشد.
هاوینگ بیتکوین چیست؟
درحدود ۱۰ سال پیش و با پیدایش بیتکوین شکل جدیدی از پول به سیستم مالی دنیا معرفی شد. بیتکوین به همگان نشان داد که باوجود نامرئی بودنش، میتوان به آن اعتماد کرد و از آن در پرداخت هزینهها و انجام تراکنشها استفاده نمود. برای آنکه ارزش بیتکوین در درازمدت با افت روبرو نباشد، از سوی خالق گمنام آن یعنی ساتوشی ناکاموتو سرشناس تدابیری اندیشیده شد. بهرهگیری از پروتکل گواه اثبات کار (PoW) و همچنین طراحی هاوینگ بیتکوین یا نصف شدن پاداش استخراج ماینرها را میتوان بهعنوان سرآمد این دوراندیشیها نام برد.
ناکاموتو برای کنترل عرضه و تقاضای بیتکوین، فرآیندی به نام هاوینگ طراحی نمود که در این فرآیند پاداشهای حاصل از استخراج بیتکوین هر چهار سال یک بار نصف میشود.
بیت کوین محدودیتی ۲۱ میلیون واحدی دارد و تاکنون بیش از ۱۷.۷ میلیون بیتکوین استخراج شده است. این بدان معنی است که پس از استخراج تمام این ۲۱ میلیون سکه، دیگر امکان استخراج بیتکوین بیشتری وجود ندارد. هر روز نیز مقداری بیتکوین تولید و به چرخهی بیتکوینهای درگردش افزوده میشود تا اینکه در حدود سال ۲۰۴۰ تعداد بیتکوینهای موجود در بازار به رقم ۲۱ میلیون واحد نزدیک میشود.
اما باتوجه به اینکه میزان بیتکوینهای قابل استخراج هر ۴ سال و بعد از استخراج هر ۲۱۰،۰۰۰ بلاک به نصف کاهش مییابد لذا استخراج آخرین بیتکوین تا حدود سال ۲۱۴۰ به طول خواهد انجامید.
به زبان سادهتر در ۲۱۰ هزار بلاک اول، پاداشی ۵۰ بیتکوینی به ازای استخراج هر بلاک به ماینرها داده میشد. این یعنی در ۴ سال اول پیدایش این رمزارز، ۱۰٫۵ میلیون بیتکوین استخراج شده است.
۱۰،۵۰۰،۰۰۰ = ۵۰ * ۲۱۰،۰۰۰
در ۴ سال دوم و با کاهش درآمد ماینرها، برای استخراج ۲۱۰ هزار بلاک دوم، پاداشی ۲۵ بیتکوینی به ازای استخراج هر بلاک برای استخراج کنندگان این رمزارز در نظر گرفته شد و بدین ترتیب تا پایان سال هشتم ۵٫۲۵ میلیون بیتکوین دیگر نیز استخراج و مجموع بیتکوینهای ماین شده به عدد ۱۵٫۷۵ میلیون واحد رسید.
۵،۲۵۰،۰۰۰ = ۲۵ * ۲۱۰،۰۰۰
در دوره ۴ سال سوم پیدایش بیتکوین، پاداش ماینرها برای استخراج هر بلاک برابر با ۱۲٫۵ بیتکوین در نظر گرفته شده است و در این مدت مجموعاً ۲ میلیون و ۶۲۵ هزار بیتکوین استخراج میشود. در دوره بعدی این پاداش به ۶٫۲۵ واحد برای استخراج هر بلاک کاهش می یابد.
۲،۶۲۵،۰۰۰ = ۱۲٫۵ * ۲۱۰،۰۰۰
پس با این حساب تا پایان ۴ سال سوم ۱۸ میلیون و ۳۷۵ هزار بیتکوین استخراج خواهد شد ولی با توجه به آنچه که پیش از این بدان اشاره شد، کاهش مستمر پاداش ماینرها موجب میشود که استخراج آخرین بیتکوین تا سال ۲۱۴۰ ادامه یابد. . گفتنی است تاکنون بیش از ۱۷.۸ میلیون بیتکوین استخراج شده است.
۱۸،۳۷۵،۰۰۰ = ۲،۶۲۵،۰۰۰ + ۵،۲۵۰،۰۰۰ + ۱۰،۵۰۰،۰۰۰
ناکاماتو با طراحی هاوینگ بیتکوین، این رمزارز فوقالعاده را همچون فلز گرانبهای طلا اعتبار بخشید. در فرآیند استخراج طلا، هرچقدر طلای بیشتری از معادن خارج میشود، طلای کمتری در دل زمین باقی میماند. پس به همان نسبت مقدار طلایی که بهعنوان حقالزحمه استخراج طلا پرداخت میشود نیز باید کاهش یابد. این موضوع به خودی خود موجب افزایش ارزش طلا در بازار میشود.
بنابراین با طراحی فرآیند هاوینگ بیتکوین، هرچقدر در استخراج بیتکوین پیشروی کنیم، بیتکوین کمتری برای استخراج باقی میماند و متعاقب آن پاداش استخراج نیز کاهش مییابد و بدین ترتیب ارزش بیتکوین در درازمدت با کاهش روبرو نخواهد شد.
در روزهای اولی که ناکاماتو اولین بلاک بیتکوین را استخراج کرد، پاداش استخراج هر بلاک برابر ۵۰ بیتکوین بود که میزان این پاداش در سالهای ۲۰۱۲ و ۲۰۱۶ به ترتیب به ۲۵ و ۱۲.۵ بیتکوین کاهش یافت. نصف شدن پاداش بعدی در سال ۲۰۲۰ خواهد بود که میزان پاداش هر بلاک را به ۶.۲۵ بیتکوین کاهش خواهد داد.
در رابطه با علت کاهش تعداد بیتکوین تئوری دیگری نیز وجود دارد و آن این است که برای آنکه اشتیاق ماینرها برای تداوم انجام عملیات استخراج حفظ شود، باید از اصل محدودیت منابع استفاده کرد و منابع قابل استخراج را کاهش داد.
روزشمار هاوینگ بعدی بیتکوین را میتوانید با استفاده از این وبسایت دنبال کنید.
تأثیر هاوینگ بر قیمت بیتکوین
نمایش هاوینگ بیتکوین در سالهای ۲۰۱۲ و ۲۰۱۶ و تاثیر آن بر قیمت، یکی از داغترین و پرهیاهوترین حواشی پیرامون موضوع هاوینگ، تاثیر این رویداد بر قیمت بیتکوین است.
با مشاهده نمودار فوق درمییابیم پس از سالهای ۲۰۱۲ و ۲۰۱۶ که با نصف شدن پاداش استخراج بیتکوین روبرو بودهایم، ارزش این رمزارز به شدت افزایش یافته است.
بسیاری معتقدند که ارزش بیتکوین همواره به میزان عرضه و تقاضای این رمزارز در بازار بستگی دارد و نوسان قیمت نیز بر همین اساس شکل میگیرد. به همین دلیل این افراد چنین برداشت میکنند که با شکلگیری هاوینگ و متعاقب آن با کاهش عرضه بیتکوین، با افزایش قیمتی چند برابری روبرو خواهیم بود.
در نقطه مقابل برخی معتقدند میان این کاهش عرضه و افزایش قیمت بیتکوین ارتباطی وجود ندارد. آنها میگویند که اکثریت جامعه براین باورند که با کاهش عرضه، قیمت افزایش پیدا خواهد کرد. لذا باتوجه براین باور عمومی، این خود مردم هستند که با تأثیر از اخبار پیرامونی، قیمت بیتکوینها را افزایش میدهند و فرآیند هاوینگ در این میان، خود تاثیر چندانی ندارد.
در هرصورت با هر متر و معیاری که بخواهیم این موضوع را ارزیابی نمائیم، چیزی که اهمیت دارد آن است که هاوینگ بعدی نیز میتواند آبستن افزایش چشمگیر قیمت بیتکوین باشد.
باتوجه به تحلیلها و مستندات فوق میتوان نتیجه گرفت که هاوینگ نقشی بنیادی در حفظ ثبات ارزش بیتکوین در بلند مدت ایفا میکند و برخلاف سیاست بانکهای مرکزی که با انتشار پول بعضاً موجب ایجاد تورم و کاهش ارزش پول میشوند، هاوینگ بهدنبال حفظ ویژگی ضدّ تورمی بیتکوین است.
منبع: thenextweb – 99bitcoins
دیدگاهتان را بنویسید